Tippek házi kedvenceink téli tartásához

2018.12.13

Az utóbbi pár hétben az időjárási viszonyok szélsőségesen alakultak, akár 15 fokos hőmérséklet ingadozás is előfordult, amellyel még nekünk is meggyűlt a bajunk. Különösen megterhelő lehet ez az udvaron, kertben tartott házi kedvenceinknek, akinek nem csak jókedvét, de egészségügyi állapotát is megőrizhetjük, ha kellő figyelmet fordítunk gondozásukra. Nézzük, mit tehetünk a kutyákért, macskákért vagy akár a madarakért télen!

Kutyák, macskák kinti tartása - Hogyan segíthet?
A lakásban tartott kutyák szőre szinte egyáltalán nem képes alkalmazkodni az évszakok változásához, vagyis nehezen viselik a hideget. Ha az egyik pillanatban az otthonunk kellemes, 23-24 fokos hőmérsékletéből kilépnek a kinti mínusz 5 fokba, az kisebb sokk lehet a szervezetüknek. Ezért ajánlják még az állatorvosok is, hogy adjunk kabátot kutyáinkra a séták ideje alatt. Az udvaron tartott ebek vagy macskák számára célszerű a házukat kibélelni vagy eleve fűthetőt venni. A legjobb a széna vagy a faforgács, amely sokkal nehezebben nedvesedik át a párától. Nagyon lényeges, hogy maga a ház se legyen túl nagy, az a jó, ha kényelmesen elfér benne, de még kellően be tudja lehelni. Biztosítsunk számára langyos vizet, melyet gyakran cseréljünk, hiszen fagypont alatt nem fog tudni inni belőle. Ha fűthető fekhelye van, a meleget sem szabad túlzásba vinni, a legjobb, ha plusz 5-10 fok van benne, ellenkező esteben csak az immunrendszerét gyengítjük.


Madarak etetése - Vállaljunk felelősséget!
A madarak téli etetésével kapcsolatban - nagyon helyesen - egyre inkább beépül a köztudatba, hogy folyamatosságot igényel, vagyis, ha egyszer elkezdtük, nem szabad abbahagyni. Az etető helyre rendszeresen visszaérkező kismadarak alig 10 gramm súlyúak, így a -10 fokos hidegben tartalékaik alig elegendők arra, hogy egy fagyos éjszakát túléljenek. Számítanak a megszokott táplálékra, a tél jelentős részét ennek közelében vészelik át. Előfordulhat, hogy valami miatt nem tudunk minden nap eleséget biztosítani számukra. Ilyenkor azzal segíthetjük az átállást, hogy időről-időre kevesebbet teszünk ki nekik, így kénytelenek lesznek más forrás után is keresgélni. A legfontosabb téli eleség a nem sózott, magas olajtartalmú, fekete napraforgó, melybe érdemes apró szemű magvakat is keverni, ugyanis sok madárka csőre nem elég erős, hogy feltörje az egész napraforgószemeket.A megfelelő táplálás kulcsfontosságú
Bármilyen állatról is legyen szó, a hideg időszakban az egyik legfontosabb számukra a táplálás. Tehát ilyenkor nagyon fontos többet adni nekik, hiszen szervezetük jelentős energiát fordít arra, hogy fenntartsa a kellő testhőt, melyhez táplálékra, energiaforrásra van szükségük. Gondoskodjon Ön is körültekintően kedvenceiről és a szabadon élőkről, hogy egészségben és jó kondícióban várhassák a tavaszt!