Tervezze meg álmai kertjét!

2020.01.02

Amíg a természet pihen, addig az év első egy-két hónapja főként a tervezgetésről szól. A hideg esték lehetőséget adnak arra, hogy átgondoljuk, mit szeretnénk ebben, vagy akár a közeli pár esztendőben megvalósítani kertünkben, udvarunkon vagy akár csak kis teraszunkon. Ezek lehetnek egészen apró változások, finomítások is, de akár sok évre szóló, végleges elhatározások is. Ültethetünk paradicsomot, az ablakba kerülhetnek majd muskátlik, de akár két-három fenyőfának is helyet kereshetünk. Lássuk, hogyan érdemes gondolkodni!


Az igényeknek megfelelően gondolkozzon, tervezzen! 

Modern kori társadalmunk igényei egészen másak, mint a korábbiaké, ma már nem elsősorban a termés miatt tartunk egy meggyfát, noha virágzásakor éppen olyan gyönyörű, mint amilyen finom és hasznos. A kerttel vagy akár csak egy kisebb bérházi erkéllyel és terasszal rendelkezők legfontosabb szempontja, hogy dekoratív és egyben praktikus legyen az a terület vagy udvarrész, ahol hasznos időt szeretnének eltölteni. A két tényező azonban nem ellentétes igényekről árulkodik, hiszen egy teraszra felfuttatott szőlőlugas egyszerre ad árnyékot, kellemes illatokat és finom gyümölcsöt is. Ennek a kettősségnek a jegyében tervez a legtöbb udvarral, kiskerttel rendelkező is manapság. A januári-februári időszak ideális arra, hogy átgondoljuk, mit sikerült a tavalyi évben megvalósítanunk, miben vallottunk kudarcot, és hogy idén mire szeretnénk törekedni. Amíg még tart a tél, addig szobánk melegében gondoljuk át, hogy ki mire vágyik. Szükség van-e homokozóra, hintára a gyerekeknek (kattintson a linkre!), fogunk-e kerti partykat tartani, érdemes-e öntözőrendszert kiépíteni (kattintson a linkre!) vagy gyepszőnyeget lerakni (kattintson a linkre!).  Az ügyesebbek - különösen a kisgyerekes családok - akár le is rajzolhatják, hogy mit hova gondolnak, ugyanis mielőtt igazán észbe kapnánk, a természet újra feléled és el is kezdhetjük a munka alapozását.

Teendők, felkészülés a tavaszra

Ha az elmúlt napokban esett némi hó, akkor a tujákról, cserjékről, de akár még a több méteres fenyőkről is érdemes azt leverni, ugyanis a súlya komoly károkat okozhat a növényben. Ilyenkor kissé megváltozik a szerkezete, törékennyé, sérülékennyé válik, és ha nem szeretnénk, hogy nagyobb lyukak, hézagok keletkezzenek növényeinkben, érdemes erre időt és energiát szánni. Az első tavaszi teendők majd a vetőmagokkal lesznek, így nézzük át, hogy mire is lesz szükségünk (kattintson a linkre!). Nem érdemes a több éve vásárolt magokat megtartani, mert egy idő után elveszítik csíraképességüket. Ha nem szeretnénk kidobni őket, akkor tegyünk egy próbát és csíráztassuk ki egy lapos tányéron és nedves szűrőpapíron! Letakarva, meleg helyre téve, pár nap múlva figyeljük meg, hogy hány szem mag kezdett el növekedni, ebből meg tudjuk állapítani, hogy alkalmas-e még a vetésre (kattintson a linkre!). A silányabban csírázó magvakat már nem érdemes használni, hiszen arányaiban így többet kellene vetni belőle. Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű vetőmagokra, mert ez az egyik legjövedelmezőbb befektetés (kattintson a linkre!). Keresse fel üzletünket, és vásároljon be belőlük, hogy megfelelő módon és időben tudjon tervezni!   

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)