Tavaszi füvesítés

2019.03.20

Ahhoz, hogy tavasz végére, nyár elejére szép zöld fű borítsa udvarunkat, már most meg kell kezdenünk a felkészülést. Óriási tévhit azonban azt feltételezni, hogy elegendő csak a fűmagokat elszórni és semmi egyéb teendőnk nincsen, hiszen az összefüggő, szabályos gyep sok törődést kíván. Összegyűjtöttünk néhány igazán hasznos tippet, melyekkel szebbé varázsolhatjuk portánkat.

Előkészületek

Tudatos előkészület és némi tervezés szükséges, ami a pontos időzítéssel kezdődik. A túl hideg még nem teszi lehetővé a füvesítést, mivel a csírázás megindulásához elengedhetetlen, hogy a talaj kellően felmelegedjen, ami március végénél, de inkább április elejénél hamarabb nem következik be. A földtakarónak legalább 15 cm vastagnak kellene lennie, hogy az újonnan elvetett fű kellő gyökeret tudjon növeszteni és meg tudjon kapaszkodni a jó minőségű földben. Ehhez 1-2 ásónyom mélységben ássa fel a földet, távolítsa el a gyökérmaradványokat, gyomokat és köveket! A lazább, esetleg homokosabb szerkezetű talajba célszerű ilyenkor egy kis kéreghumuszt bedolgozni, ezt követően - ha teheti - hagyja pihentetni legalább 2 hétig!

A fűmag elvetése

Ha van rá lehetőség, akkor gyeptrágyát is használhatunk, mielőtt még a fűmagokat kiszórjuk, ezzel javíthatjuk a tápanyag mennyiséget és a talaj minőségét. Webáruházunkban megtalálja aktuális fűmag ajánlatainkat és kedvére válogathat akciós termékeink közül (kattintson a linkre)! Ezen felül okos gondolat lehet, hogy a termőföld alá vakondhálót is lerakjunk, mellyel meg tudjuk védeni a későbbi zöld gyepünket a túrásoktól. Tekintse meg vakondháló kínálatunkat (kattintson a linkre)! A kiválasztott fűfajta függvényében 25-50 grammra lesz szükség négyzetméterenként, melynek kiszórását viszonylag szélcsendes napon végezzünk! Azonban érdemes lehet kikérni egy szakértő véleményét is, hiszen egyik talajfajta sem egyforma, lényeges lehet, hogy mikor volt füvesítve korábban, van-e lehetőség a locsolásra, a kert mennyire árnyékos vagy napos részére szeretnénk kiszórni, valamint, ha nem elég a mag mennyisége, akkor a gyomok elnyomhatják a füvet. Gereblyével, kerti hengerrel vagy taposódeszkával tömítse a talajba, hogy a szél ne tudja szétszórni a fűmagokat!

Az instant gyep egyedülálló megoldást kínál azoknak az embereknek akik a lehető leggyorsabban szeretnének kertjükbe tökéletes, erős, dús zöld pázsitot varázsolni (kattintson a linkre)!


Öntözés, locsolás

A legideálisabb, ha apró lyukú öntözővel alaposan, akár minden nap meglocsolja a talajt, szárazság esetén a reggeli és esti órákban. Arra azonban ügyeljen, hogy apró tócsák ne keletkezzenek, a vízelosztás egyenletes legyen! Az automata öntöző rendszerek használata ajánlott, mivel tényleg csodákat képes tenni a gyeppel, amihez képest a locsolócsöves öntözéskor a talajt mintegy özönvíz-szerűen elárasztja a feleslegesen nagy mennyiségű víz. A napi egyszeri öntözés a forró nyár folyamán nem elegendő, hiszen csak a felső réteg nedvesedik át tőle.

A műfű könnyen karbantartható, természetes hatású burkolat, erre is több megoldást kínálunk (kattintson a linkre)!Kollégáink, a füvesítéssel kapcsolatos minden kérdésére szakszerű választ tudnak adni, valamint hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni a fűmagok és egyéb eszközök kiválasztásában is.

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül (kattintson a linkre)!