Szilveszter – minden, amit tudni érdemes!

2018.12.27

Az év utolsó napja kapcsán legtöbbünknek a szórakozás, a tűzijáték, a zene és a trombitaszó jut eszébe, és mivel pár nap múlva beköszönt a szilveszter, így pár érdekességet, hasznos tanácsokat és többszáz éves hagyományokat is szeretnénk megosztani a téma kapcsán. Ünnepeljünk, mulatozzunk tudatosan és a szabályok betartásával!


Egyházi ünnep, vagy csak pogány mulatozás?
Az év kezdetét hosszú ideig különböző csillagászati vagy természeti jelenségekhez kötötték, majd 1582-ben XIII. Gergely pápa naptárreformjával vált január első napja az év kezdetévé, melyet 1691-ben XI. Ince pápa tett véglegessé, így az év utolsó napja december 31-re esett. Erre az egyes országok más-más időpontokban tértek át, legutoljára Görögország, 1923-ban, a Gergely-naptár ottani bevezetésekor. Szilveszter napja voltaképpen nem más, mint Szilveszter pápa ünnepe, vagyis egy egyházi esemény, melyet az ókori római szaturnáliák leszármazottjai által tartott pogány szokással, a zajos óévbúcsúztató mulatságokkal vegyítve tartunk ma is világszerte. Január első napjaiban volt ugyanis a bolondok ünnepe, melyet az egyház már a 15. században betiltott, azonban tovább élt a néphagyományban egészen a napi napig.

Tűzijátékok és pirotechnikai eszközök
A legkülönfélébb hiedelmek szerint december 31-én a zajkeltés és a hangos mulatozás elűzi a felhalmozódott gondokat és a lesben álló gonosz szellemeket. Ezt a mai modern korban trombitaszóval és tűzijátékkal tartjuk. Sokan rendezünk családi és baráti összejöveteleket, mások templomi szertartásokon vesznek részt. Ha saját kertünkben szeretnénk valamilyen pirotechnikai eszközt használni, akkor érdemes utánajárni a vonatkozó szabályoknak, hiszen más-más besorolásba tartoznak az egyes tűzijátékok és egyéb eszközök. Különböző szempontok szerint osztályozzák őket aszerint, hogy mennyire veszélyesek, zajszintjük mennyire ártalmas, hogy szakember szükséges-e hozzájuk, az év mely szakában, hány éves kortól használhatók, valamint, hogy kültéren vagy akár zárt helyen is használhatók-e. Tárolásuk megfelelő módon és helyen lehetséges csak és szabály vonatkozik a fel nem használt tűzijátékok visszavételére is. Magyarországon a petárdák vásárlása és használata egész évben tilos!

Szilveszter napján
Kérje ki szakember tanácsát, és lehetőleg csak megbízható helyről származó eszközöket vásároljon, használat előtt tájékozódjon a felhasználás körülményeiről és jogszabályi lehetőségeiről! A gyerekekre különösen figyeljünk, tartsuk távol őket, hiszen megsérülhetnek, de akár meg is ijedhetnek a hirtelen fény-, és hanghatásoktól! Házi állatainkat szilveszter napján lehetőleg zárt helyen helyezzük el, ne hagyjuk az udvaron, és csak rövid ideig sétáltassuk!Cégünk valamennyi munkatársa nevében békés, boldog és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk Önnek és családjának! Köszönjük, hogy idén is bennünket választott!