Milyen kerti munkák végezhetők az enyhébb napokon?

2019.02.06

Mint ahogy azt korábbi írásainkban is tettük, szeretnénk most is néhány hasznos tanácsot megosztani a közelgő kerti feladatok kapcsán. Igaz, a télből még jó egy hónap egészen biztosan hátra van, pihen a természet és nekünk is csak alig-alig akad tennivalónk a ház körül. Azonban február második felében, a melegebb napokon, már van lehetőség néhány apróbb munkára, előkészületre.


Törzstisztítás

Az idősebb fák törzsei kérgesek, általában meg vannak vastagodva és el is száradhatnak. Ez kitűnő búvőhelye lehet a kártevőknek és a különféle kórokozóknak a tél folyamán, tavasszal azonban nem szeretnénk, ha gondot okoznának vagy elszaporodnának. Ha még a tél előtt nem végeztük el, akkor az enyhébb napokon helyezzünk fóliát a fa köré és először kaparóvassal majd drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat, ezzel együtt pedig a nem kívánatos, láthatatlan vendégeket, élősködőket. Érdemes a ledörzsölt kaparékot elégetni.


Fák, cserjék

A lombhullató fák és cserjék metszésével még várni kellene egy kicsit, amíg a téli fagyok biztosan elmúlnak, ugyanis egyelőre csak nagyobb károkat okozhatunk a növényekben. Az elhalt fák vagy nagyobb ágak kivágását ilyenkor is megtehetjük, azonban az idősebb, terebélyesebb és magasabb fák kivágását vagy ritkítását bízzuk szakemberre! Lehetőség szerint a gyökereket is távolítsuk el, hiszen rajtuk káros penészgombák telepedhetnek meg. Aktuálissá válik - az első teendők között - a tél végi lemosó permetezés, a kertészeti és gazdaboltok polcai lassan megtelnek az erre specializálódott szerekkel, és a legkülönfélébb vetőmagok is elérhetővé válnak.


Felkészülés az ültetésre, gondozásra

Kezdjük az évet leltárral, vagyis vegyük sorra, hogy milyen típusú vegyszerre lesz szükségünk, maradt-e még tavalyról, és a szavatosságuk szerint használhatók-e még idén. Megkezdhetjük a különböző magok és hagymák beszerzését a közelgő ültetéshez, a hozzáértők szerint, a februári fagymentes napokon érdemes a rózsákat legelőre venni, és azokat elültetni. Kertészeti áruházunkban minden szükséges eszközt megtalálhat a metszéshez, permetezéshez is. Kérje szakértőink segítségét, hogy mindig a megfelelő anyagokat, vegyszereket és a kinti hőmérséklethez, tennivalókhoz igazodó munkákat végezze kertjében!