Mik is az első kerti teendők?

2019.01.22

Míg odakint télies, változékony időjárás tombol, hol a széllel, hol a hóval, hol pedig a mínuszokkal küzdünk, otthonunkban - esetleg a kandalló előtt ülve - kitalálhatjuk, hogy milyen teendőkkel kezdünk hozzá kertünk megszépítéséhez, esetleg újratervezéséhez, hogy idén már a nyugalmat és a kikapcsolódást jelentse.


Legelső tennivalók a kertben
Ha már a reggeli fagyok is kezdenek elmaradni, szükségtelenné válik a járdát, a kocsibeállót sóval vagy útkálival szórni, így az ottmaradt zeolit szemcséket összeseperhetjük és tovább hasznosíthatjuk talajjavítóként, amely a földbe beszívódva semmilyen kárt nem fog okozni. A benne található ásványi anyagok hasznosak mind a növényeknek, mind az állatoknak, a mikroelem-nyomelem pótlásban fontos szerepet játszanak. A zsákban megmaradt, még fel nem használt szóróanyagot pedig száraz, hűvös helyre tegyük, a következő szezonban pedig újra használhatjuk.

Mielőtt zöldbe borul a kertünk - Hol is kezdjük? 

Attól függően, hogy milyen növényekkel rendelkezünk, februárban időszerűvé válik majd a lemosó permetezés, metszés és a kerti takarítás, amely tökéletes alapot adhat virágainknak és fáinknak a tavaszi újjászületéshez. Fontos, hogy segítsük és támogassunk őket, hogy szép és egészséges terméseket hozzanak. (A témára azonban egy későbbi bejegyzésünkben még részletesen kitérünk.) A növényspecifikus szerekről mindig érdeklődjön kollégáinknál, akik széleskörű tájékoztatást tudnak adni arról, hogy mikor, hogyan és milyen körülmények között célszerű alkalmazni a permetezőket, melyek beszerzése lassan időszerűvé válik!

Kártevők ellen - Nem lehet elég korán felkészülni!

A melegebb idő beálltával kezdenek megjelenni majd a legkülönfélébb kártevők, tevékenységük a zöld hajtásokkal együtt aktivizálódik, tehát gondoskodjunk még időben a védekezésről, legyen szó akár facsemete védőrácsokról, egér- vagy patkánycsapdákról. Ne feledjük, hogy a vakond és a pocok is kellemetlen vendég lehet udvarunkon, a velük szembeni védekezésre - speciálisan erre a célra kifejlesztett -, a járataikba helyezhető csapda jelenthet megoldást. Használatukról, elérhetőségeikről és a telepítés módjáról kérje szakértő kollégáink segítségét!