Megkezdhetjük az igazi felkészülést a tavaszra!

2020.01.22

Egyelőre nem tűnik szélsőségesen hidegnek a mostani január, így az enyhébb napokon már hozzá is kezdhetünk a kertészkedéshez, hiszen a tervezgetésen túl is van mihez nyúlnunk. Van mit átellenőriznünk, esetleg beszereznünk. Ha szeretnénk több és egészségesebb termést gyümölcsfáinkon, ha rendezettebb kertre vágyunk, pár apróságot már most is megtehetünk.

Kerti szerszámok átnézése 

Az első kerti teendők megkezdése előtt az egyik legfontosabb dolgunk a szerszámok átvizsgálása legyen! Ha már szükségünk lenne rájuk, és akkor derül ki, hogy valami hiányzik, kicsorbult, életlen, tönkrement, eltört, az gyorsan kedvünket szegheti. Mivel lehetőségünk van a fákat, bokrokat akár télen is megmetszeni, így azokhoz érdemes megfelelő eszközt használni (kattintson a linkre!). A rossz, elkopott szerszámokkal nehezebb dolgunk lesz, nem vág majd egyenletesen és ez növényeinken is meglátszódik majd. Mindig figyeljünk arra, hogy a kinti munka előtt alaposan tisztítsuk át a metszőollókat, fűrészeket, hiszen ezzel megelőzhetjük a baktériumok és egyéb fertőzések fáról-fára, növényről-növényre terjedését. Távolítsuk el a gyantát és az egyéb nedveket mosószerrel vagy akár benzinnel (kattintson a linkre!). Ronggyal érdemes egy kis olajat dörzsölni a pengére és akár mozgó részekre is fújhatunk belőle. A fűrészlapokat cseréljük rendszeresen, az ágvágó ollókat egy fenőkővel vagy élezővel élezzük meg (kattintson a linkre!)! A nyeles szerszámok (kapa, ásó stb.) átvizsgálása fontos, ha szeretnénk elkerülni a baleseteket. Ezek ugyanis könnyen kilazulhatnak, felületük kiszálkásodhat, a tartó csavarok elengedhetnek. Szükség esetén cseréljük akár a teljes szerszámot is (kattintson a linkre!)!

Január végi metszések

Bizonyos típusú fák és bokrok metszésére akár januárban vagy februárban is időt szánhatunk, amennyiben nincsen túl hideg (kattintson a linkre!). A szakemberek úgy tartják, hogy a -5 foknál melegebb napok lehetnek erre alkalmasak. Ennek az időszaknak az az óriási előnye, hogy lombkorona hiányában az ágak könnyebben áttekinthetők. A csonthéjasok, (cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, kajszibarack stb.) a gömb alakú fák és a bogyósok metszésére van ilyenkor lehetőség, így például a málna, a köszméte, de akár még a bodza megritkítására is. Erre elsősorban az egészséges és bőségesebb gyümölcshozam miatt van szükség, valamint a terebélyesebb növények féken tartása miatt. Gondoljunk csak a málnára, amely pár év alatt képes lenne akár az egész udvarunkat benőni! A modern rózsafajták legintenzívebben nyáron virágoznak a tavasszal nőtt hajtásokon, így ezeket késő télen vagy kora tavasszal vághatjuk vissza, hogy a növény megújulását elősegítsük (kattintson a linkre!).
Látogasson el üzletünkbe, szerezze be nálunk új kerti szerszámait! Készüljön fel időben a kinti tevékenységekre! Szakképzett kollégáink segítenek majd és hasznos tanácsokkal látják el!  

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)