Magok ültetése, palánták nevelése

2020.02.11

A február, de akár még a március is megfelelő lehet arra, hogy végig gondoljuk, milyen növényeket szeretnénk idén elültetni kertünkben. A vetőmagok beszerzésének, valamint földbe helyezésének időszaka ez. Néhány hét csíráztatás és nevelgetés után pedig - az időjárástól függően -, a kis palántákat kiültethetjük udvarunkba. De lássuk, mely növényekről van szó, és hogyan is fogjunk hozzá!

Saját palánta a kertünkben? 

Sokan szívesen fognának bele olyan haszonnövények ültetésébe, amelyek egy családi reggeli alkalmával akár az asztalra is kerülhetnek. Talán a legkedveltebbek közé a paprika, a paradicsom és az uborka tartozik, de egy vasárnapi ebédhez jól jöhet a karfiol, a cukkini, a patisszon vagy a káposztafélék. Erre most kiváló lehetőségünk nyílik, nem szükséges tavasszal megvásárolni a paradicsom és paprika palántákat, azokat mi magunk is nevelhetjük a kiültetésükig. A magvetés idejét visszafele számoljuk, vagyis azt kell elsősorban figyelembe venni, hogy mikor alkalmas már az időjárás arra, hogy növénykéinket a kinti földbe helyezzük. A káposztát például április elején, 10-e körül szokás és nagyjából 6 hét szükséges neki, így a magvetés ideje február végére, március elejére esik. A paprika és a paradicsom legalább 8 hetet igényel, így április végén, de leginkább május elején célszerű a kiültetésüket megkezdeni.

Hogyan is fogjunk bele a magok elültetésébe?

Lehetőleg olyan edénybe vagy kaspófélébe tegyük a magokat, amiben legalább 6 cm-es földréteget tudunk biztosítani. Amíg meg nem jelennek a növények, tartsuk őket meleg helyen, öntözzük rendszeresen és lehetőség szerint takarjuk le üveglappal! Nagyjából ugyanez a feladat vár még később is, hiszen melegre, napfényre és vízre lesz szükségük. 2 hét elteltével szokták átültetni a palántákat tejfölös vagy más műanyagpohárba, amelyeknek az alján lefolyónyílást szükséges fúrni. Mielőtt kiültetnénk őket, legalább 1-2 hétig érdemes egy kicsit hozzászoktatni a kinti klímához, így az erkélyre vagy valamilyen naposabb helyre ki kell tenni őket, de még éjszakára vigyük be!

Mit ültethetünk el legelőször a kertünkben?

Ha nem szívesen bajlódnánk a palántákkal és inkább magokat vetnénk, akkor hamarosan már azt is megtehetjük. Elsősorban azokkal, amelyek alacsony hőmérsékleten csíráznak és az átmeneti talajmenti fagyok nem tesznek bennük károkat. Természetesen ez függ az aktuális időjárástól és attól, hogy milyen területen helyezkedik el udvarunk, kertünk. A borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a vöröshagyma, a fejes saláta vetésére egészen korán lehetőség mutatkozik, de március eleje előtt semmiképpen se kezdjünk hozzá! Már 4-5 fok körül végbemegy a csírázás, de igazán 15 fok felett fejlődnek, akkor fogjuk látni, hogy megjelennek az első levelek, szárak.

A szükséges magok kiválasztásához, beszerzéséhez, elvetéséhez és a palánták kiültetéséhez valamennyi eszközt és kiegészítőt megtalál nálunk! Látogasson el hozzánk, és szerezze be még időben kerti szerszámait is (kattintson a linkre!)! Szakképzett kollégáink hasznos tanácsokkal és ötletekkel látják majd el! 

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)