Locsolórendszerek tavaszi karbantartása

2019.03.13

A locsolórendszerek meghibásodásának egyik fő oka a nem megfelelő karbantartás vagy annak teljes hiánya. Pedig sokkal kevesebb időt és energiát vesz igénybe, mint egy teljes javítás vagy egy alkatrészcsere. Bizonyos esetekben a problémás részek szervizelése vagy beszerelése több hétbe is belekerülhet, különösen akkor, amikor a szezon már elindult, ráadásul a növényeknek is igényük lenne a folyamatos öntözésre.

Tavaszi üzembe helyezés

Ha kellően gondosak voltunk, és még a tél előtt helyesen víztelenítettük és zártuk el a rendszert, akkor remélhetőleg túl sok teendőnk most sem lesz. Nyomás alá kell helyezni a főnyomócsövet, vagyis meg kell nyitni a vizet. Amennyiben szivattyús rendszerünk van, úgy érdemes lehet az első néhány litert nem közvetlenül a locsolórendszerbe engedni, mivel hónapokig használaton kívül volt, így szinte biztos, hogy üledékes és szennyezett lesz. Jó megoldás lehet, ha az egyes zónákat külön-külön indítjuk el, és ellenőrizzük át, hogy ténylegesen működnek-e, a szórófejek és a többi elemek végzik-e megfelelően az öntözést. Nézzük meg, hogy a szűrő rendben van-e, mivel a vízforrásunkból ilyenkor még érkezhet némi kosz.

Speciális esetek - Kérje szakember segítségét! 

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy olyan sajátosságokkal rendelkezik a locsolórendszerünk, amivel a legtöbb nem, így egyedi karbantartásra lehet szükség. Ez nem feltétlenül valamilyen szélsőségesen speciális helyzet, lehet akár csak egy úgynevezett homokolókút homokos vizének megszűrése - homokleválasztóval oldjuk meg -, de olyan egyszerű és banális példák is adódhatnak, hogy a család kutyája kárt tesz a csövekben, a fejekben, ami bizony csak a tavaszi üzembehelyezéskor derül ki. Azonban azt mindenképpen el kell mondani, hogy ha professzionális locsolórendszerünk van, amelyet szakember rakott össze, akkor viszonylag ritkán fordulnak elő komolyabb problémák, és legtöbb esetben a helyszínen meg is oldhatók egy-egy alkatrész cseréjével. Javasoljuk, hogy ha átalakításra volna szükség, ahhoz szintén kérjünk hozzáértő segítséget!Kollégáink mindig állnak rendelkezésükre, amennyiben valamilyen alkatrészre, eszközre vagy tanácsra volna szükség a helyes felszerelést, üzembe helyezést és használatot illetően.

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)