Lemosópermetezés – Az egyik legfontosabb februári-márciusi kerti feladat

2020.02.28

Az egyik legfontosabb kerti februári teendő a lemosó permetezés, amelyre most, az enyhébb időjárás miatt már bőven van lehetőségünk. Semmivel nem vagyunk elkésve még akkor sem, ha csak márciusban fogunk hozzá. Ehhez a munkafolyamathoz - mint ahogyan azt már az egyik korábbi blogbejegyzésünkben írtuk -, a fák tisztogatása és a metszés után, a tél végén kell nekikezdeni.

Mit előzhetünk meg a lemosópermetezéssel? 

A permetezés alapvető célja, hogy megóvjuk és felkészítsük növényeinket a tavaszra, valamint a későbbi kezelések hatékonyságát növelhetjük. Elpusztíthatjuk a legkülönfélébb kártevőket, kórokozókat, amelyek gátolják növényeinket a fejlődésben, jelentősen csökkenthetik a gyümölcshozamot, és megbetegíthetik fáinkat, bokrainkat, virágainkat. Bátran használhatjuk az összes gyümölcsfán, még az őszibarack levélfodrosodása ellen is, de hasznos a szőlőtőkéken, a rózsa-, a málna-, ribiszke és köszmétebokrokon, valamint a díszfákon és díszcserjéken. A teljes védelem érdekben ajánlatos megpermetezni valamennyi építményünket is (támberendezést, kerítést, kaput, szerszámoskamrát), amelyek fából vagy deszkából készültek. Ezzel megóvhatjuk az esetleges kórokozók terjedését (kattintson a linkre!).

Mire érdemes figyelni? Kitől kérhetünk segítséget?

Figyeljünk arra is, hogy ne maradjon sérült vagy fertőzött ágrész, a beteg területek mellett az egészségesekből is visszametszhetünk pár centimétert. A lehullott, levágott gallyakat égessük el! Akkor fogjunk hozzá a permetezéshez, amikor szélcsendes idő van, és legalább +5 Celsius fokot mutat a hőmérő. Legalkalmasabb még a rügyfakadás előtt, amikor már kellemes, napfényes idő van, hiszen ekkor legaktívabbak a kártevők. Néhány fa után fertőtlenítsük le eszközeinket alkohollal, hogy elkerüljük a betegségek továbbadását! Aki korábban még nem permetezett, az kérjen segítséget, látogasson el üzletünkbe, és egyeztessen szakképzett kollégáinkkal a gyümölcsfák típusáról és a hozzájuk alkalmazható ideális vegyszerekről! Minden szer eléggé speciális, legyen szó akár egy sebkezelőről, akár magáról a permetszerről, így fontos ismerni a hatásmechanizmusokat! A megfelelő védőöltözetről, a további eszközökről és felszerelésekről érdeklődjön személyesen (kattintson a linkre!)! 

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)