Lemosó permetezés, a legfontosabb februári teendő

2019.02.20

A tél végi lemosó permetezés talán az egyik legfontosabb és már nagyon is időszerű tevékenység, mellyel megóvhatjuk és felkészíthetjük növényeinket a tavaszra, valamint az úgynevezett tenyészidőszakban végzett további kezelések hatékonyságát növelhetjük. Ez elsősorban a gyümölcsfákat és a szőlőt érintő tevékenység, amit megelőz a - korábbi bejegyzésünkben már említett - fatisztogatási és faápolási feladat.

Mikor és hogyan végezzük? 

A legideálisabb időpont akkor volna, amikor a téli fagyokat követően már el tudtuk végezni a fák tisztogatását és metszését. Lényeges a pontos időzítés, lehetőleg a rügyfakadáshoz legközelebbi napot vagy hétvégét válasszunk, mert az egyes kártevők ilyenkor a legérzékenyebbek a permetre. Figyeljünk arra, hogy ne maradjon sérült vagy fertőzött ágrész! A beteg területek mellett az egészségesekből is visszametszhetünk pár centimétert. Legalább egy-egy fa után fertőtlenítsük le a használt eszközöket alkohollal, hogy elkerüljük a betegségek továbbadását! Akkor láthatunk hozzá a munkához, ha fagymentes, szélcsendes napunk van és a hőmérséklet eléri legalább a +5 Celsius fokot. Alaposan, a permetlével nem takarékoskodva, a törzsekre és az ágakra is egyenletesen kerüljön! Ezt követően ne feledkezzünk meg azokról az ágakról, elszáradt farészekről, amelyeket levágdostunk vagy ledörzsöltünk! Lehetőleg ezeket égessük el, hogy ne okozzanak további károkat!

Miért is fontos? 

Elősorban azért, mert így lehetőség van arra, hogy a legkülönfélébb kórokozókat és kártevő rovarokat elpusztítsuk még az előtt, hogy a növény rügyet hozna. Ezen felül pedig ezzel segítjük a későbbi kezelések hatékonyságát. Mivel a legtöbb szer eléggé speciális, ismerni kell a hatásmechanizmusukat, hogy egészen pontosan milyen fára, mi ellen szeretnénk vele védekezni, így nem árt szakértő segítséget kérni! Nem csak magához a vegyszer kiválasztásához, de a megfelelő előkészületekhez is, legyen szó a sebkezelésről vagy az esetleges védőöltözékről! Így, ha nem próbálkozott még a permetezéssel, és nem biztos a dolgában, akkor kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre, hogy a lehető legjobb megoldást találják meg Ön számára!