Legyen késő ősszel is ápolt a kertje! - Lombgyűjtés

2018.11.07

A lombullató növények, a téli vegetációs időszak előtt, nyár végén elkezdik elveszíteni leveleiket, így a növény fajtájától és az időjárástól függően, szeptember végétől november végéig szinte folyamatos kerti feladat a lehullott, elszáradt levelek összegyűjtése, mely jóval több előnnyel jár, mintha a fák alatt hagynánk azokat.


Nem csak esztétikai kérdés, hanem kötelesség is - Lombgyűjtés
A saját kerttel, udvarral, nyaralóval vagy telekkel rendelkezők biztosan tudják, hogy a közterületek tisztántartási kötelezettsége magában foglalja, hogy az utcafronton, az ingatlan és úttest külső széle közötti közterületi sávon a tulajdonos összegyűjtse és eltávolítsa a lehullott faleveleket, virágot és termést. Ugyanez igaz az ingatlan és a járda külső széle közötti közterületre ott, ahol nincs úttest. A vizes, csúszós betonra hullott nedves falevelek balesetveszélyesek, bizonyos esetekben legalább olyan kellemetlenségeket tudnak okozni, mint télen a lefagyott járda. Ezen kívül pedig egészen egyszerűen nem szép, ha az udvarunkon össze-vissza fújja a szél a barna, elszáradt leveleket, beterítve velük udvari eszközeinket, építményeinket. Ápolatlan és gondozatlan udvar hatását kelti.

Miért fontos összegyűjteni a lombokat?
Egy nagyobb fának olyan mennyiségű levele lehet, amely már komoly talajtakarónak számít, ha nem gereblyézzük össze. Ennek van némi pozitív oldala, azonban a káros szempontok jóval fajsúlyosabbak. A lombok, a talaj hőjét képesek benn tartani, ami ugyan kedvező lehet a faggyal szemben, a hasznos bogarak és rovarok nagyobb eséllyel vészelhetik át a telet, azonban elzárja a fény útját, és olyan károkozók is életben tudnak maradni, amelyek tavasszal nagy gondokat is tudnak okozni a fában. És bár nagyon kedves állatnak tűnnek a sünök - akik előszeretettel választják az elszáradt lombokat téli szálláshelynek -, nem biztos, hogy velük szeretnénk megosztani kertünket. A sokak által kedvelt diófa levelei pedig olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket nem is szabad a földön hagyni, hiszen növekedésgátló hatása miatt egyszerűen nem él meg alatta semmilyen más növény, és ezen felül komposztnak is csak nagyon speciális módon alkalmas, amiről inkább kérje ki szakember tanácsát! 

Mit használjak a lombgyűjtéshez? - Segítünk!
Legegyszerűbb, ha sima seprű helyett, a kifejezetten erre a célra alkalmas lombseprűvel, esetleg gereblyével húzza össze az elszáradt lombot, mivel speciális fejméreteik miatt, ezek tudják a leghatásosabban megfogni a leveleket. Tisztítják, lazítják, szellőztetik a pázsitot, valamint a kisebb felületeket is elsimítják. A lombgyűjtő zsákjaink (kattintson a termékekért!) kiválóan alkalmasak arra, hogy az összegereblyézett avart belehelyezzük, mivel a bennük található merevítés miatt azok úgy funkcionálnak, mintha szemeteskukák vagy vödrök lennének. A praktikus fogantyúval pedig könnyedén hordozhatók vagy üríthetők. Kérje szakértő kollégáink segítségét! Legyen az Ön kertje is olyan, amilyennek megálmodta!