Közeleg a vízkereszt

2019.01.05

Az ünnepeknek vége, lassan lekerülnek a dekorációk, sajnos a karácsonyfák is a szemét mellett végzik, mi pedig visszarázódunk a hétköznapokba. Manapság már egyre kevesebben ismerjük a régi népi hagyományokat vagy éppen azokat a vallási szokásokat, melyek vízkereszthez kötődnek és egykor meghatározták őseink életét.

Január 6-a, vízkereszt napja az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus megjelenésének és kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe, úgymint a napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése és első csodája (a víz borrá változtatása). Ezen felül pedig ettől a dátumtól kezdődik a farsangi szezon is. Sok népszokás kötődik ehhez az időponthoz, de igazán ismert mára már szinte csak a karácsonyfa leszedése maradt meg.

Egykor szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak, magukra locsolva használták betegségek vagy éppen rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjére is került, hogy áldás legyen rajta. De vonatkozott ez akár az állatok megitatására is, azt kívánták elérni, hogy az év folyamán azok ne legyenek betegek. Az ortodox családoknál, a bethlemi jászólra emlékezve szalmát szórtak a tiszta szoba padlójára és azon háltak, a gyerekek kántálni mentek az idős házaspárok házához, a katolikus háromkirályjáráshoz hasonlóak. Szintén az ortodox kultúrkörben hagyomány, hogy a papok fából készült keresztet dobnak a vízbe, majd a hívők beugranak értük. Olaszországban a jó gyerekeknek Befana, az öreg jóboszorkány ajándékot hoz ezen a napon, sok más országban pedig süteményeket sütnek, egyben közülük pedig ajándékot rejtenek el. Latin-Amerikában a kicsik ezen a napon kapják meg az ajándékokat karácsony helyett. Ahány ország és vallás, annyi szokás, a római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek, a víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevetés is. Vízkereszt ünnepe megmutatja, hogy Isten minden emberhez eljött.

Betartott újévi fogadalmakban gazdag esztendőt kívánunk Önnek és családjának!