Környezetbarát síkosság mentesítés – Legyen Ön is tudatos!

2018.11.23

A téli síkosság mentesítés a fagyokkal, a nyirkosabb, esős vagy havasesős időjárással igencsak aktuálissá vált és nem csak hasznos, de kötelező is elvégezni portánk környékén. Manapság már egyre többen ember gondolkodik környezettudatosan, akik szeretnénk megóvni a fásszárú növényeinket, esetleg a környékre tévedő állatokat vagy akár csak a saját díszburkolatukat a hagyományos útszóró sók károsító hatásától. Szerencsére nekik is léteznek kedvező megoldások!


A hagyományos útszóró só hatásai
A már jól ismert, klasszikus nátrium klorid, melyet nagyjából -7 fok alatt szórunk beton felületekre kiváló olvasztó hatással bír, igaz akkor a leghatékonyabb, ha még a fagy előtt, megelőzés céljából használjuk. Ezt azonban már csak olyan helyeken szabad alkalmazni, ahol a környezetre nem tud negatív hatással lenni, vagyis ahol nagyobb betonfelületek vannak: autópályák, nagyobb városok útjai stb. Itt talán az egyik leghatásosabb és leggazdaságosabb megoldást jelenti a hagyományos útszóró só. Nem megfelelő területen használva azonban, sajnos a korrózió mellett kártékony a növényekre, megváltoztatja a talaj fizikai és kémiai tulajdonságát, csökkenti annak termőképességét, szennyezi a felszíni vizeket és az állatvédők is joggal tiltakoznak ellene már évek óta. Nem csak a cipőnket, az autók gumiját, alvázát, sőt a betont, de a kutyák, macskák talpát is kikezdi, utóbbiaknak komoly hámsérüléseket okozva. De milyen más megoldás létezik?


Hogyan lehetek környezetbarát?
Kiváló alternatív megoldás lehet a magas zeolit tartalmú útkáli, amelyet kiszórva azonnal csúszásmentessé teszi a síkos felületet. Hatalmas előnyük, hogy nem igényelnek utólagos takarítás, vagyis tavasszal csak össze kell seperni a szemcséket, de típustól függően akár még a növényeket is táplálhatják. Akár 3-szor, 4-szer hatékonyabb olvasztó hatással bír, mint a sima útszóró só, kíméli a betont és a díszburkolatot. Akár műemlékek, szobrok környékére, járdára, kapubeállóra, garázsbeállóra is kiválóan alkalmas, balesetmentessé teszi a közlekedést. Káros hatása nincs, viszonylag könnyen, gyorsan lebomlik. Ajánlatosak -7 Celsius foktól, akár egészen -23 fokig is.
A téli felkészülésre ajánlunk még seprűket, hólapátot, melyek beszerzését ne halassza az utolsó pillanatra! Már bármikor érkezhet a havazás! Legyen Ön is tudatos vásárló, készüljön fel időben!