Komposztálás – Környezettudatos megoldás, amely mellett a kertünk is megszépül

2020.02.20

A környezetbarát háztartás és kertészkedés legjobb módja lehet a komposztkészítés, amely során számos hulladékot újra fel tudunk használni, így kevesebb szemetet termelünk, óvjuk a környezetet, és az így előállított végterméket saját udvarunkban tudjuk kamatoztatni. Ha még idén szeretnék profitálni saját komposztunkból, akkor a februári, márciusi hónapban a legideálisabb nekikezdeni. Nézzük meg, hogyan is működik a dolog!

Mi is az a komposzt? Mire használható? 

A komposzt nem más, mint különféle szerves anyagok lebomlásával keletkezett végtermék, melynek létrejöttében nagy szerepet játszik az oxigén, a nedvesség, a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok megléte is. Az elkészült komposzttal felfrissíthetjük kertünk talaját, hiszen kitűnő tápanyagforrást biztosít a virágágyások, fák, cserjék, évelők és egyéb konyhakerti növények számára. Tulajdonképpen hasonlóan működik, mintha trágyáznánk a földünket, csak ez esetben mi magunk, a saját udvarunkon állítjuk elő a tápanyagul szolgáló összetevőt.

Hogyan készítsünk komposztot? 

Szerencsére nem szükséges költséges felszerelést vagy eszközöket sem beszerezni hozzá, elég csak kertünk egyik sarkában kiválasztani egy néhány négyzetméteres területet, és egy megfelelő komposztládában összegyűjteni a szerves hulladékot. Az ilyen ládák nagyon esztétikusak, rendkívül időtállók és különböző méretekben is kaphatók (kattintson a linkre!). A szerves hulladékok voltaképpen azok az anyagok, amelyek biológiailag lebomlanak, vagyis a tojáshéj, maradék zöldségek, gyümölcsök, azok héjai, szárai, levelei, valamint a kerti munkából származó ágak, a fű, az elszáradt virágok, gallyak. Ha mindezekhez némi nitrogén tartalmú műtrágyát összehalmozunk, idővel komposzt keletkezik. A nedvesség nagyon fontos, így szárazság idején adhatunk hozzá egy kis vizet is!

Mennyi idő után lesz kész komposztunk?

A legnagyobb feladat a baktériumokra és a mikroorganizmusokra hárul, így, ha van már korábbról némi elkészült komposztunk, azt hozzáadhatjuk, hogy a folyamatot felgyorsítsuk. A rovarok és férgek is aktív részesei a munkának, hiszen a nagyobb méretű összetevőket ők bontják le. Az idő számos tényezőtől is függ, hiszen hidegben jóval lassabb, télen szinte teljesen meg is áll, míg nyáron, a hőségben felgyorsul. Nagyjából 3-5 hetente érdemes átforgatni, hogy kellő oxigénhez jusson! Ha szerencsénk van, akkor akár 3-4 hónap is elegendő ahhoz, hogy tápanyagban gazdag, kerti komposztot kapjunk.

Látogasson el üzletünkbe, ahol a komposztáláshoz szükséges valamennyi eszköz beszerezhető, szakképzett kollégáink pedig hasznos tanácsokkal látják majd el a teljes folyamattal kapcsolatban! Tájékozódjon, vásároljon még időben! 

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)