Januári teendők – Hasznos tanácsok a kerttel, gyümölcsfákkal rendelkezőknek

2020.01.15

Ha azt gondolnánk, hogy a januári hónapban nincs a kertünkben semmi teendő, akkor tévedünk. Azok, akiknek gyümölcsfáik és egyéb más haszonnövényeik vannak, pontosan tudják, hogy ha már most elkezdjük az előrelátó gondoskodást, később szebb és egészségesebb terméseket kaphatunk. Ne feledkezzünk meg a madarakról sem, akiktől ezúttal nem megvédeni kell udvarunkat!

Már most hozzáláthatunk a kertészkedéshez!

A szélcsendes és csapadékmentes napokon már akár hozzá is láthatunk néhány egyszerűbb kinti feladat elvégzéséhez, melyek hosszú távon majd az előnyünkre válhatnak. Ilyen apróbb, de annál lényegesebb tevékenység lehet az idősebb gyümölcsfák ágainak, koronájának átnézése. A jól láthatóan, és egyértelműen száraz, esetleg egymást komolyabban keresztező ágakat megmetszhetjük, levághatjuk, hogy áttekinthetőbb, szellősebb legyen (kattintson a linkre!). Így több napfényt kap minden része a fának, a termések szabadabban fejlődhetnek. Érdemes leszedni az úgynevezett moníliás gyümölcsmúmiákat vagy gyümölcsrothadásokat is, hiszen ezek tavasszal milliószámra szórhatják majd szét a fertőzéseket. A legcélszerűbb megoldás, ha elégetjük ezeket, hiszen akkor biztosan nem tudnak több kárt okozni. Nagyobb figyelmet fordítsunk a meggyfákra, almafákra, mert ezek különösen sokat szenvedtek a moníliás fertőzésektől. Távolítsuk el a lisztharmatos és tűzelhalásos almavesszőket!

Madarak etetése - Hasznos és kellemes elfoglaltság

Sokan etetik a madarakat télen, amely talán egyfajta úri hobbinak is tűnhet, azonban az okos kertészek tudják, hogy a divatos tevékenység mögött tudatosság is lapul. Sajnos mostanra a fellelhető valamennyi bokorról, fáról leszedték a madarak a bogyókat, a táplálékot jelentő rovarok pedig még nem keltek ki, így gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy szinte éheznek. Pedig nem csak hogy túl kellene élniük a telet, de olyan állapotba kellene kerülniük tavasz elejére, hogy tojásokat tudjanak rakni és fiókákat nevelhessenek. A rovarkártevők elleni küzdelmükben ők lesznek az elsőszámú segítőink, valamint minél többen vannak, annál több szúnyogot és egyéb bogarak fognak majd megenni. A boltokban kapható eleségen felül adhatunk nekik diót, almát is, bizonyos fajták szívesen elfogyasztják, de legnagyobb kedvencük biztosan a fekete napraforgó mag lesz. Az eleség mellett némi vízről is gondoskodjunk számunkra, és ha elkezdtük a táplálásukat, lehetőleg már ne hagyjuk abba tavaszig!  

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)