Hogyan előzhetjük meg a gyümölcsfák megbetegedését?

2020.01.09

A tavaszi, kerti előkészületek hosszú listáját nehéz lenne teljesen kimeríteni, így bejegyzéseinkben elsősorban a legfontosabbakra szeretnénk helyezni a hangsúlyt. Mint ahogyan azt már előző héten is írtuk, számos kisebb-nagyobb teendő adódik a téli időszakban is, amelyeket, ha észben tartunk és elvégzünk, udvarunk hosszútávon meghálálja majd. Ilyen lehet a gyümölcsfák ápolása, tisztogatása is.


A gyümölcsfák törzsének megbetegedései - Télen jelentkező problémák

A mai rohanó világunkban sokaknak már nincs idejük azokkal a növényekkel bajlódni, amelyek valamilyen termést vagy virágot hoznak. Főként az esztétikus, praktikus vagy akár az igénytelenebb bokrokat, fákat választják, amik elsősorban díszei lehetnek a kerteknek. Mégis maradtak még bőven olyan porták, ahol almafák, meggyfák, cseresznye-, szilva-, vagy körtefák is megtalálhatók. A moníliás gyümölcsmúmiákról korábbi bejegyzésünkben már esett szó, azonban nem szabad késlekedni a fák törzsének tisztogatásával sem. Sajnos komoly problémákat okozhatnak a felváló kéregpikkelyek, amelyek alatt gombaspórák és rovartojások milliói is megbújhatnak a téli időszakban. Ezen felül előfordulhatnak mélyebb repedések, fagyfoltok is. Ha ezeket nem kezeljük, időről-időre egyre nagyobbak lesznek és a taplógombák is megjelenhetnek rajtuk. Kiodvasodnak és előbb vagy utóbb a fa teljes elhalásához vezethet.

Megoldási lehetőségek - Fáink ápolása

A leváló kéregpikkelyeket ne csak a törzsről szedjük le, hanem a vastagabb ágakról is! Úgynevezett kéregkaparóval vagy akár csak egy éles késsel érdemes nekilátni a munkának. Célszerű annyira kitisztítani a sebeket, hogy eleven, világoszöld szövet maradjon a felszínen, majd azt sebvédő fabalzsammal érdemes bekenni. Mivel a lehullott darabok akár betegségeket, gombákat hordozhatnak, a lekapart hulladékot fontos gondosan összetakarítani és elégetni. Lehetőleg ne tegyük se a komposztba, se pedig a kertünk egy elkülönített részére, hiszen onnan is problémákat okozhatnak! Ha bizonytalan az eszközök kiválasztását illetően, keresse fel üzletünket, ahol szakképzett kollégáink állnak rendelkezésére és hasznos tanácsokkal látják majd el a kerti tevékenységek kapcsán!

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)