Halottak napja - mivel és hogyan díszítsük sírhelyeinket?

2018.10.29

Lassan közeledik a halottak napja, melyre mindannyian ellátogatunk szeretteink sírjához, virágokat viszünk, gyertyákat gyújtunk és egy kicsit megemlékezünk elhunyt rokonainkról, ismerőseinkről esetleg barátainkról. A mécsesek fénye mellett kicsit elmélkedünk, felidézzük az együtt töltött időket, és lélekben újra magunkhoz ölelhetjük azokat, akik még ma is fontosak számunkra.

Napokkal korábban - tisztítsuk meg a sírt, ültessünk virágokat!
Ha még halottak napja előtt szeretnénk egy kicsit díszbe öltöztetni elhunyt szeretteink nyughelyét, fontos, hogy kicsit tegyük rendbe magát a követ, és annak környékét is. Ehhez használjunk professzionális sírkő tisztítót (kattintson a termékért) a szép és ízléses eredményért, mely a kezelt felület színét és mintázatát felélénkíti. Érdemes néhány talajtakaró növényt kiültetni, esetleg temetői murvával fedni, díszíteni, kicsit színesebbé, meghittebbé tenni a sírt. Előbbihez megfelelő lehet például a gyapjas tisztesfű, amely finom, puha, bársonyos leveléről ismeretes, valamint a szépséges csenkesz, a hamvas cipruska és a törpemargitvirág is megfelelő lehet erre a célra. Sokan a mai napig előszeretettel ültetnek örökzöldeket, melyeknek szimbolikus jelentésük is van - érthető módon. A madárbirs csodálatos vöröses bogyóival igazi szépség, a barátcserje lila virága, kellemes illata miatt szintén ideális választás lehet. Használhatunk fenyőágakat is, melyeket akár egészen sűrűn is letehetünk, így akár még egy fedett sírt is ünneplőbe lehet öltöztetni vele.

Virágok, koszorúk - mit tegyünk a sírokra?

Ízléstől függően akár koszorút is csináltathatunk, mely sok szempontból praktikus és tartós, különösen, ha fedett sírt szeretnénk vele díszíteni. Ha friss, vágott vagy cserepes virágról van szó, akkor pedig a leginkább elterjedt halottak napjára a krizantém. Ennek számos oka van, hiszen ez a növény nagyon jól tűri a hideget, ezért napokig megőrizheti szépségét, egészen nagy feje van, gyönyörűen mutat vázában, vagy csak a sírkőre letéve. A temetőre látogatás előtt nem érdemes a fűtött lakásban tartani, ugyanis nagyon rövid időn belül szirmai lehullanak, szára meggyengül, a feje elhajlik.

Gyertyák, mécsesek
Fontos része az emlékezésnek, ha meggyújtunk egy gyertyát vagy mécsest, mely az örök világosságot jelképezi. Egyes népi hiedelmek szerint ennek célja nem más, minthogy segítsék a véletlenül kiszabadult lelkeket visszatalálni a maguk sírjába, és azért kell ilyenkor megszépíteni a sírhelyeket, hogy az elhunytak szívesen maradjanak lakhelyükön. Ma talán már csak a láng szépségéért, hangulatáért gyújtunk gyertyát, hogy családtagjainkkal közösen figyelve azt, együtt emlékezzünk elhunyt szeretteinkre.