Fűtés fával - És minden, ami ezzel kapcsolatos

2019.11.28

Ahhoz, hogy a hidegben otthonunk melegét élvezhessük, hogy a kellemes, télies hangulat is meglegyen, számos tényezőnek kell megfelelni és eleget tenni. Akinek van kandallója, kályhája, az tudja, hogy a tüzelőfa beszerzésén felül még bőven akad teendő. De pontosan mire is kell számítani? Mit szükséges megvásárolni? Milyen a jó tűzifa? Hogyan és hol célszerű tárolni azokat? Erre igyekszünk most megtalálni a válaszokat.

Milyen a jó minőségű tűzifa? 

Mivel az utóbbi években rendkívül divatossá váltak a kandallók, így még azok is igyekeznek valamilyet beszerezni, akik a hagyományos, kéménnyel rendelkező verziót nem tudják használni. Az egyszerűbb, bioetanollal működtethető minikandallóktól a nagyobb méretű kályhákig ma már számos típus elérhető és élvezhető, akár komolyabb tapasztalat vagy szaktudás nélkül is (kattintson a linkre!). Azok számára, akik a látvány helyett, elsősorban fűteni szeretnének, több mindenre is célszerű odafigyelni. A régi, nem túl korszerű és viszonylag környezetkárosító szenes megoldás helyett leginkább már a jó minőségű fával való tüzelés ajánlható. Ennek pedig legfőbb tulajdonsága, hogy száraz, ideális esetben legfeljebb 20 % körüli a nedvességtartalma, de lehetőleg annál is kevesebb. Mivel a víz nem éghető, így hűti a fa égését, az energia nagy része a víz felforralására megy el, amit ilyen módon csak kiengedünk a kéményünkön. Fontos tehát, hogy megbízható helyről szerezzük be tüzelő anyagunkat, mellyel nem csak a szükséges hőfokot tudjuk elérni, hanem megóvjuk saját egészségünket az esetleges káros anyagoktól és nem csinálunk magunknak felesleges plusz munkát sem (kattintson a linkre!).

Hogyan tároljuk a tűzifát? Milyen egyéb eszközökre van még szükségünk? 

A fát lehetőleg hasogatva tároljuk, ugyanis így gyorsabban és folyamatosan tud száradni. Amennyiben nem fedett és zárt helyre tesszük, akkor lényeges, hogy lábakon álló pallóra helyezzük, hogy a felverődő esőtől, hótól is meg tudjuk óvni. Hogy a saját feladatunkat megkönnyítsük, javasolt egy kisebb tűzifaszállítót, esetleg egy erre specializálódott, 25 kg teherbírású táskát rendszeresíteni, valamint egy állványt, amelyen tárolhatjuk majd a fát (kattintson a linkre!). Kisebb szerszámokra is szükség lehet, úgymint piszkavasra, seprűre, lapátra, de akár még hamuporszívó is beszerezhető a takarításhoz (kattintson a linkre!). Cégünknél a 10 kg-os, tehát kisebb kiszerelésű tűzifák éppúgy megvásárolhatók (kattintson a linkre!), mint a kályhakész, kemény lombos tűzifák (kattintson a linkre!). Látogasson el hozzánk, kérje szakképzett eladóink segítségét és szerezzen be minden szükséges kiegészítőt a téli hónapokra!  

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)