Bérházi erkélyek karbantartása, megszépítése

2019.02.13

Mivel a felmelegedés valamivel korábban érkezett és a napsütéses órák száma is egyre több, így lassan szívesen töltenénk az időt a szabadban, talán már örömmel neki is kezdenénk néhány kerti munkának. A mostani posztunkban azonban nem csak a kertesházban lakókra gondoltunk, hanem azokra is, akiknek csupán egy erkélyük van. Igyekeztünk pár hasznos tanácsot megosztani azzal kapcsolatban, hogy ők hogyan varázsolhatják szebbé azt a pár négyzetmétert.


Balkonládák, kiskerti virágok

Sajnos nem minden lakástulajdonos tudja megoldani, hogy a kinti növényeiket melegebb helyre helyezze, így a virágok átteleltetése nem megoldott. Sokaknak ott vannak még a tavaly tavasszal elültetett virágaik a balkonládákban elszáradva, megbarnulva, amelyeket most, az első melegebb napok után már érdemes eltávolítani, a földet kiönteni, újat vásárolni. A bérházak előtti kisebb virágágyásokat is ideje rendbe szedni, kihúzogatni az elhalt szárakat. Fontos megjegyezni azonban, hogy vannak olyan évelők, amelyeknek a föld feletti részük elpusztul ugyan, a föld alatti gyöktörzsük, gumójuk, hagymájuk vagy hagymagumójuk át tud telelni, így nem szükséges minden éven átültetni őket. Lehetőleg ezeket ne távolítsuk el, idén még virágot hozhatnak. A leghamarabb virágzók ezek közül: a hóvirág, jácint, nárcisz, tulipán vagy a ciklámen fajok. A talaj, az éjszakai fagyok miatt egyelőre még kemény, ne bolygassuk, a kapálással várjunk még pár hetet!


Erkélykorlát- Kezelés, ápolás, festés

Az időjárás viszontagságainak kitett erkélykorlátokat ideje áttakarítani, ugyanis, ha nem tartjuk karban, nem kezeljük, akkor nem csak csúnyák lesznek, de feladatukat sem fogják tudni megfelelően ellátni. Néhány apróbb folt vagy repedés elég lehet, hogy elkezdjen korrodálni, rozsdásodni, hogy leperegjen róla a festék. Ez évek alatt akár a vas elvékonyodását is eredményezheti, ami komoly balesetveszéllyel is járhat. A régi festékréteg eltávolítása nem éppen gyors munka, azonban a végeredmény nagyon is látványos. Sarokcsiszolóval letisztogathatjuk a nagyját, a korláton található vaspálcák tövénél óvatosan, kalapáccsal is dolgozhatunk. Ezt követően rozsdamaróval célszerű lekenni, ezt majd pedig korróziógátló alapozóval húzzuk át a felületet! Kétszer fessük le kültéri zománcfestékkel, a száradási időt betartva!

Szakképzett kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre, tanácsot, ötleteket és megfelelő eszközöket, célszerszámokat ajánlanak az egyes munkafolyamatokhoz!