A növények téli védelme

2019.11.13

Az időjárás és a vénasszonyok nyara idén különösen kegyes volt hozzánk, egészen sokáig elhúzódtak az enyhébb napok, októberben sem volt ritka a 20 fok körüli hőmérséklet és egyelőre még távol állunk a tartós fagyoktól is. Ennek ellenére már célszerű felkészíteni növényeinket a téli időszakra és gondoskodni védelmükről. Megfelelő odafigyeléssel egészen könnyen átvészelhetők a tartós fagyok még odakint is. Vegyük sorra, hogy hogyan!


Az egyik legnehezebb kérdés - A mediterrán növények teleltetése

Magyarországon is egyre elterjedtebbek az olyan mediterrán jellegű növények, mint a füge, a leander vagy akár a mandarin-, és citromfák. Ők valamennyire speciális ápolást igényelnek, azonban ezt túlzásba sem szabad vinni, hiszen meglepően szívós növényekről van szó. Tavasztól késő őszig is kint lehetnek, azonban télre célszerű valamilyen hűvös és sötét helyet választani nekik, ahol kényelmesen áttelelhetnek. A lakásunk 20-24 fokos hőmérsékletét nem viselik jól, lehullajtják leveleiket. Az ideális, a 0-10 fok körül volna, e mellett pedig nagyon ritka öntözés javasolt. Nem szabad megijedni, ha tavaszra megszabadulnak lombjuktól, ezeket idővel és bőséges tápoldatozás mellett vissza fogják majd nyerni. Természetesen a nagyon fiatal, növendék növényeket óvni kell, őket lehet bent is teleltetni. A fügefákat vagy bokrokat nyugodtan hagyhatjuk akár védőfólia nélkül is, rendszerint nem szokott bajuk esni.

Növénytakaró fóliák - Növényeink ideális téli védelme érdekében

Ha mégis úgy döntünk, hogy valamelyik kinti virágunkat, növényünket szükséges megóvni a hidegtől, úgy megfelelő választás lehet a védőfólia (kattintson a linkre!). Ezeknek a lényege, hogy ne gátolja a szabad szellőzést, hiszen ellenkező esetekben csak a gombák elszaporodásának biztosítanánk ideális környezetet. Lehetőleg világos színű legyen, hogy a napfény valamennyire átjusson rajta, ugyanakkor így meg tudja majd védeni virágunkat a hidegtől és széltől is. Használata egyszerű, több szezont is kibír, hosszú életű és jó strapabíró. Bizonyos fajták köré juta védőtakarót (kattintson a linkre!), fenyőkérget is ajánlunk (kattintson a linkre!), melynek remek hőtartó képessége van, szabályozza a talaj nedvességtartalmát vagyis a lehető legtöbb vizet benntartja.

Látogasson meg bennünket! Mi segítünk! 

Növényeink, virágaink eltérő gondozást igényelnek, melyekről fontos időben tájékozódnunk és beszereznünk hozzájuk a szükséges kiegészítőket. Ha bizonytalan, nem ért hozzá vagy nincs elég tapasztalata, jöjjön el hozzánk, kérje ki szakképzett kollégáink segítségét, akik hasznos tanácsokkal és ötletekkel látják majd el, hogy Ön is még idejében és kellő módon fel tudjon készülni növényei téli védelmére!

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)