A műtrágyázás fontossága

2019.03.08

A betakarítást követően a talaj számos értékes anyagot, vegyületet veszít, melyet idővel pótolni kell. Talán nem is gondolnák, hogy mennyire fontos a trágyázás, ezen felül pedig a műtrágyázás, amely hozzásegít, hogy olyan növények teremhessenek meg, amelyek egészségesek és tápanyagban gazdagok. Március hónap a legideálisabb, hogy ezt a munkát elkezdjük a földeken, vagy akár a kertes házunk udvarán.


Alapvető tudnivalók 

A földnek ugyanolyan szüksége van a tápanyagutánpótlásra, mint bármelyik élő szervezetnek, amit egyrészt természetes módon trágyázással, másrészt pedig a műtrágyázással érhetünk el. Utóbbi azért elengedhetetlen, mert a mesterséges adalékok célirányosan juttatják vissza azokat a vegyületeket, amelyek a természetes trágyában vagy egyáltalán nincsenek meg, vagy nem elegendő mennyiségben és minőségben. Tévedés azonban azt gondolni, hogy a műtrágya természetidegen anyagokat tartalmaz, mert bár valóban mesterségesen legyártott, de olyan összetevőket tartalmazó készítmény, amely egyfajta hiánypótlásként szolgál a talaj számára. Tehát ha helyesen és kellő tudatossággal használjuk, akkor kifejezetten jótékony hatással lehet a növényekre és a környezetre, különösebb káros következmények nélkül. Ezenkívül fontos, hogy tisztában legyünk vele, melyik növény milyen műtrágyát igényel. (kattintson a linkre!)

Tápoldatozni általában azokat a növényeket szoktuk, amelyek zárt edénybe (balkonládába, kőedénybe, planténerbe, stb..) vannak ültetve. A tápoldatokat a növénytől függően, de nyáron gyakrabban (akár hetente kétszer), télen pedig ritkábban (két- három hetente) alkalmazzuk. A tápoldatok közül nehéz választani, mert nagy a kínálat .(kattintson a linkre!)

Milyen módon hasznosul? 

Hogy pontosan megérthessük a műtrágyák hasznosulásának lényegét, nem árt tisztában lennünk, hogy mik is azok a vegyületek, amelyekre a földnek szüksége van és ehhez mit tudunk mi mesterségesen hozzáadni. A kultúrnövények betakarítását követően a talaj főleg nitrogén, foszfor és káliumvegyületekben szegényedik el. Közülük a nitrogént minden évben többször is célszerű pótolni, mivel az esővíz szinte teljesen kimossa, míg a másik kettőt elég lehet akár két évente is a földbe juttatni a kiskertekben. A műtrágyázás célja többek között a proteintermelés, a szerves anyagok lebontása, a gátló anyagok lebontása, a gyökerek differenciálódása, a föld szerkezetének stabilizálása és a talaj termékenységének megőrzése.

Mi történik, ha a kelleténél több tápanyag jut a földbe?

Ha nem vagyunk elég tájékozottak vagy gyakorlottak, akkor könnyen előfordulhat, hogy több hatóanyagot juttatunk a talajba, mint amennyire a terménynek szüksége van, és ilyenkor mellékhatás alakulhat ki. Ennek a milyensége természetesen a vegyianyagtól függ, de alapvetően azzal kell számolnunk, hogy a többi értékes összetevő felszívódása lassúbb lesz, esetleg kifejezetten gátolja azt. Tehát kellő körültekintéssel és szakértelemmel nyúljunk a műtrágyákhoz. Kérje kollégáink segítségét, akik részteles tájékoztatást tudnak nyújtani arról, hogy Önnek pontosan milyen műtrágyára van szüksége, valamint annak felhasználási idejével, módjával kapcsolatban is. Webáruházunkban kedvére válogathat az akciós kínálatunkból is.(kattintson a linkre!)

A termőföld tápanyagpótlásán túl a tavaszi hónapok a füvesítés időszakát is jelentik. Ebben az időszakban a talaj még kellő nedvességtartalommal rendelkezik, ami ideális feltételeket teremt a csírázáshoz. Tekintse meg aktuális fűmag akcióinkat is. (kattintson a linkre!)

Meglévő fűre a következő műtrágyákból tud válogatni. (kattintson a linkre!)

Látogasson el hozzánk és válogasson termékeink közül! (kattintson a linkre!)