A hagyományos és bio permetszerek – Érvek és ellenérvek

2019.02.27

Mint ahogyan arról előző bejegyzésünkben már írtunk, a legaktuálisabb kerti feladat ezekben a napokban, a tél végi lemosó permetezés, melyet a gyümölcsfák metszése előz meg. Manapság azonban egyre több tulajdonos szeretné elkerülni, hogy bármilyen vegyszer kerüljön a növényeire, meggyőződésük szerint ez több negatív, mint pozitív hatással jár. Mostani írásunkban a különböző szerekkel és a bio növényvédelemmel kapcsolatos tévhiteket szeretnénk eloszlatni.


Az vitathatatlan tény, hogy hazánkban legalább 200-300 féle növényvédő permetszer és vegyszer létezik, amelyek többsége valóban tartalmaz az emberre káros és mérgező összetevőket, azonban a probléma könnyedén elkerülhető, ha a megfelelő előírásokat betartjuk és szükség esetén szakember segítségét, tanácsát kérjük. A legfontosabb a megelőzés, így tájékozódjunk magáról a használni kívánt anyagról, a lehetséges óvintézkedésekről, de akár az utóhatásokról is. A permetezés lényege a kártevők elpusztítása, amelyek lehetnek gombák vagy rovarok. Érthető tehát, hogy erős és speciális hatóanyagokra van szükség. Ne feledjük, hogy nem minden permetszer érhető el az átlagemberek számára, bizonyos fajtájuk végzettséghez vagy engedélyhez között! Nem véletlen az sem, hogy speciális öltözet javallott, és elegendő hatóidőnek el kell telnie ahhoz, hogy valóban ne legyen egészségkárosító hatása, ha például egy érett gyümölcsöt szeretnénk leszakítani és megenni. Azonban a megfelelő odafigyelés mellett - ideális esetben - csak azokat a kártevőket pusztítjuk el, amelyek ellen védekezni kívánunk.

Téves azonban az a feltételezés, hogy a biogazdaságok nem permeteznek vagy nem védekeznének a kártevők ellen. Használnak növényvédő szereket, viszont azoknak más lehet az összetevője, illetve úgy is fogalmazhatunk, hogy ők nem vegyszerekkel permeteznek. Bizonyos típusok baktériumtoxint - tehát nem baktériumokat, hanem csak azok toxinjait, kristályos formában - tartalmaznak, melyek a lepkehernyó vagy a krumplibogár lárváit pusztítja, és vannak olyanok is, amelyek viszont már valóban élő baktériumokból állnak, ilyenek például a talajoltó szerek. Az is igaz, hogy a biogazdák leginkább este permeteznek, de ennek nem az oka, hogy titkolni szeretnék tevékenységüket, hanem inkább az, hogy az általuk használt készítményeket nem lehet napsütésben szórni, mert úgy hamar elpusztulnak és nem fejtik ki hatásukat. Egy másik nagyon fontos tévhit, hogy a bio gyümölcsöket nem kell fogyasztás előtt megmosni. Nem csak a permetmaradvány lehet veszélyes, de a szedés, tárolás, szállítás, csomagolás során számos kórokozóval vagy akár a földdel is érintkezhet, amely okot adhat egy későbbi fertőzésre.

Ha bizonytalanok vagyunk a permetezés miatt, nem tudjuk, hogy milyen szereket használjunk, azokat hogyan és mikor érdemes kiszórni, hogy milyen védőöltözetre van szükségünk, kérje szakértő kollégáink segítségét, akik minden felmerülő kérdésre tudnak választ adni!